• 21 Aralık 2024 Cumartesi
MISIR FRANSA'DAN İK 0 Yorum2 BEĞENİ
MISIR FRANSA

MISIR FRANSA'DAN İKİ ADET MISTRAL SINIFI GEMİ ALIYOR

28 Şubat 2016 Pazar          

 DOĞU AKDENİZ’DE DENİZ GÜCÜ DENGESİNİ DEĞİŞTİRECEK GELİŞME



Mısır Fransa’dan iki adet Mistral sınıfı gemi alıyor. Gemiler Rus yapımı Ka 52K Deniz Helikopterleri taşıyabilecek. Mısır böylelikle, bu iki hafif uçak gemisi ile uzak mesafelere kuvvet intikali ve açık deniz harekâtları yapabilme imkânına kavuşmuş olacak. Bu gelişme hiç şüphesiz, doğu Akdeniz’deki güç dengesini etkileme potansiyeli taşımakta.
 
Halen Fransız donanmasında 3 adet Mistral sınıfı gemi bulunuyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande 23 Eylül 2015 tarihinde Mısır’ın iki Mistral sınıfı amfibi hücum gemisi almaya karar verdiğini açıklamıştı. Son bilgilere göre Fransa Cumhurbaşkanı Hollande satışı onaylamış durumda. Mısır’ın gemileri Eylül 2016’ya kadar teslim alması bekleniyor.

Mısır gemiler için yaklaşık 1 Milyar ABD doları ödeyecek.
 
Bu gemiler Rusya için üretilmiş; ancak Rusya’nın 2014 yılı başlarında Kırım’ı ilhakı sonrasında anlaşma iptal edilerek gemiler teslim edilmemişti. 

21,000 ton deplasmana sahip ve küçük bir uçak gemisi niteliğindeki Mistral sınıfı gemiler, amfibi hücum gemileri olarak nitelenmekte. Her bir gemi 16 helikopter, 4 çıkarma aracı ve 13 Tanka ilave olarak 450 kişilik askeri birlik taşıyabilmekte. Bu kapasite gerekli durumlarda 40 tank ve 900 kişilik askeri birliğe çıkartılabilmekte. Ayrıca gemiler 69 yatak kapasiteli hastaneye de sahip. 

Gemilerde konuşlandırılacak Rus yapımı Ka52K helikopterleri gemilere karşı ASM Kh 35 füzeleri ile donatılacak. Bu yetenek, Mısır’ın Mistral sınıfı gemileri sadece amfibi harp için değil; aynı zamanda su üstü harbi için de kullanmayı düşündüğünün bir göstergesi. Özellikle Süveyş Kanalı’nın Akdeniz ve Kızıl Deniz girişleri ve yaklaşma sularının stratejik önemi ve denizden gelecek tehditlere karşı korunma ihtiyacı önemli bir gerekçe olsa da; Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının çıkarılması ve taşınmasına yönelik jeopolitik önem arz eden yeni durumun da gözden kaçırılmaması gerekli. 

Gemilerin 1 milyar dolarlık maliyetinin bir kısmının Suudi Arabistan tarafından karşılanacak olması, Ortadoğu’da Şii İran ve Suudi Arabistan liderliğindeki Sünni blok arasında devam eden mücadelenin yeni boyutlar kazanabileceğine işaret ediyor. Bölgede Yemen ve Suriye başta olmak üzere, İran adına vekâlet savaşı yürüten güç odaklarının ilerleyişlerine karşı amfibi müdahale yeteneği kazanılmasının hedeflenmiş olması yüksek bir ihtimal.

Rusya’nın gemileri teslim alamamasına karşın, gemilerin yüksek teknolojili füzelere sahip su üstü helikopterleri ile donatılmasına verdiği katkı; Avrupa’nın küresel ticaret transit yolu olan ve ayrıca ABD ve NATO harp gemilerine İran Körfezi ve Hint Okyanus’una geçiş imkânı sağlayan Süveyş Kanalı’nın Rusya’ya müzahir bir güç tarafından kesilebilir hale gelmesini sağlayacaktır. Bu durum Putin’in “oyundaki” yeni bir hamlesinden başka bir şey değildir.


Kaynak:
www.worldreview.info
www.defense.news.com


 


2314 Görüntülenme Sayısı
  

Sizin Yorumlarınız Bizim İçin Önemli *