Rusya’daki sahte demokrasi görüntülerinin ardındaki Navalny mücadelesi
Christian Esch (Spiegel Online 9 Ocak 2018)
Çeviren A.Pınarer
Demokrasiyi yürütmek kolay değildir. Fakat bir de, demokrasiyi taklit etmenin ne kadar zor olacağını bir düşünün! Takımlar sürekli düzenlenmeli ve siyasi roller belirlenmelidir. Aydınlatma mükemmel olmalı ve herkes kendi sınırını bilmelidir. En önemlisi de, oynanan senaryonun öngörülebilir bir geleceğe kadar çok iyi düşünülmesi gerekir çünkü birçok ihtimal taşıyan bu performansın sonu yoktur.
Rusya'nın cumhurbaşkanını seçme biçimi, bu taklit demokrasi biçiminin bir örneğidir. Yakınlarda, Merkez Seçim Komisyonu şimdiye kadar ciddi bir kampanya yürütmüş olan ve halen tek gerçek muhalefet olan Alexei Navalny'in bu yıl yapılacak seçimlerde aday olamayacağına ilişkin bir karar verdi. Komisyon Vladimir Putin'e meydan okuyan muhalif adayı diskalifiye eden cezaya gerekçe olarak, adayın geçmişteki ceza kaydını gösterdi.
Taklit demokrasilerde sıkça görüleceği üzere, Navalny'yi yasaklayan karar teorik olarak doğru. Navalny’nin gerçekten de sabıka kaydı var. Ancak, bu davadaki mantık tersinden kurulmuş: Cumhurbaşkanı adayı olmasını önlemek amacıyla, Navalny birkaç yıl önce, zimmet suçlaması ile itham edildiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da eleştirilen, tuhaf bir davada mahkûm edilmişti. Rusya'da güçler ayrılığının olmaması gibi, bağımsız bir yargı da yok - sonuçta Putin bir kez daha Mart ayında seçmenlerin önüne kendisinin seçtiği rakiplerle çıkacak.
Navalny'nin hariç tutulması, ilginç bir deneyin sona erdiğini işaret ediyor. Navalny'nin cesur planı sahte bir seçim kampanyasında gerçek bir siyasetçi olarak hareket etmekti. Aniden sahneye atlayan bir izleyici gibi, Rusya'nın resmi siyasetine zorla girmek istedi. Navalny, daimi çalışan personeli ile ülke çapında yaptığı gezilerle ve mitinglerle, tutkulu ve bahsedilmeye layık bir kampanya yürüten tek kişi oldu. Onun hesaplaması, Kremlin'in tek gerçek mücadeleciyi dışlaması durumunda; sahnelenen sahte seçimlerin aslında dolandırıcılıktan başka bir şey olmadığının ortaya çıkacak olması ve bunun Rus liderliğince kaçınılması gereken bir senaryo olarak değerlendirileceği idi.
Fakat Kremlin farklı bir tavır takındı ve gerçek siyasetin taklit demokrasiye müdahale etmesini engelledi. Politikacı olarak poz veren sahte aktörler ve sahte dekorların yer aldığı bir sahnede gerçek bir politikacının yer almasına izin vermenin çok tehlikeli sonuçlar doğuracağı açıktır.
Sahte demokrasi karmaşık bir siyasi olgudur. Serbest ve adil seçimler, bağımsız parlamento ve bağımsız yargı olmadan gelir. Fakat bunların hiçbiri diktatörlüğün kitlesel seferberlik ve kitlesel baskı yöntemleriyle olmaz. Sahte demokrasi şiddetten ziyade aldatmaya dayanır.
Böyle bir sistemin günlük işleyişini gözlemlemek için en iyi yer, Rusya Parlamentosu’dur. Moskova'daki Duma, politik fikirlerin rekabetinin taklidi üzerine kurgulanmıştır. Kremlin'e bağlıdır, ancak Rus güç hiyerarşisinde kritik bir rol oynamaktadır. Muhalefet, görüşmeler ve tartışmalar: Orada hepsi bulunur ve her şey sanki gerçekmiş gibi görünür.
Taklit edilen demokrasinin avantajlarından birisi çok açıktır: Gerçek demokrasiden daha hızlıdır. Gerçekten Duma kısa bir süre önce, başka bir hız rekoru kırdı. Duma bir genel kurul toplantısında, esasen hafta sonu boyunca, ülkenin yabancı medyaya yaklaşımını gözden geçirdi. Toplantı Kasım ayında bir cuma günü başladı. Rus parlamenterler Sovyet Devlet Planlama Komitesi'nin bir zamanlar merkez ofisinin bulunduğu şehrin kalbindeki Ochotny Rjad'da bulunan gri bir binada genel kurul toplantısı amacıyla toplandılar.
Peruklu Yaşlı Bir Şarkıcı
Duma üyeleri renkli bir grup, birisi uzaya giden ilk kadın astronot, diğeri dünya satranç şampiyonu ve bir diğeri kendisi için özel geniş bir koltuk yaptırılmış olan bir ağırsıklet boksörü. İçlerinde Kuzey Kutbu’na Rus bayrağı dikmiş olan bir kutup kâşifi de var, Rus Frank Sinatra’sı olarak da bilinen peruklu yaşlı bir şarkıcı da. FSB subayı Alexander Litvinenko'yu Londra'da polonyumla zehirleyerek öldüren ve hizmetleri karşılığı Duma'da bir sandalyeyle ödüllendirilen adamı da unutmamalıyız tabi.
Kasım ayının o cuma günü, genel kurul salonunda ateşli bir hava vardı; Günün konusu Washington ile olan anlaşmazlıktı. ABD Adalet Bakanlığı Rus dış haberler servisi RT (Russia Today)’nin yabancı ajan olarak kayıt altına alınmasını talep etmişti.
Duma'daki milletvekilleri öfkeliydiler ve basın özgürlüğüne yapılan saldırıya "simetrik" bir cevapla karşılık verilmesini talep ettiler. Öğle molasında bu yanıt, Duma'da temsil edilen partilerin üst düzey kurul liderleri tarafından kabul edildi ve üç iş günü sonra tamamlanan bir yasa tasarısı, Parlamento tarafından kabul edildi. Yasaya karşı oy yok. Çekimser yok. 450 milletvekilinin 411'inin katılımıyla, o günkü katılım oranı % 91’di.
Kaynak: http://www.spiegel.de/international/world/russia-navalny-and-imitated-democracy-a-1186743.html
1970 Görüntülenme Sayısı