• 27 Temmuz 2024 Cumartesi
KARADENİZ ARTIK UKR 0 Yorum1 BEĞENİ
KARADENİZ ARTIK UKRAYNA SAVAŞI

KARADENİZ ARTIK UKRAYNA SAVAŞI'NIN AĞIRLIK MERKEZİ

19 Ocak 2024 Cuma          


Glen E. Howard,  01/17/24, The Hill*


Rusya Ukrayna Savaşı Kırım ve Karedeniz bağlamında Türkiye'nin geleceğini yakından etkileyecek potansiyel taşımaktadır. Konuya ilişkin stratejik araştırma kurumu Jamestown Vakfı eski başkanı Glen Howard'ın yazısının tercümesi aşağıda sunulmuştur.

Prusyalı askeri teorisyen Carl Von Clausewitz ; "stratejistin yeteneğinin harpte belirleyici önemdeki dönüm noktasını tespit etmek ve her şeyi ona yoğunlaştırmak olduğunu" yazmıştı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir  Zelenskiy yeni yıla bu noktayı - Economist ile gerçekleştirdiği bir röportajda Kırım ve Karadeniz'in Ukrayna kuvvetlerinin odak noktası olacağını - vurgulayarak başladı. Zelenskiy, Kırım'ı tecrit etmek ve Rusya'nın oradaki askeri güçlerini yıpratmak "bizim için son derece önemli, çünkü o bölgeden gelen saldırıların sayısını azaltmanın yolu bu" dedi.

Ukrayna 2023'te karada belirleyici bir ilerleme gerçekleştirememiş olsa da, denizdeki savaş büyük bir başarıydı. Ukrayna, deniz insansız hava araçları ve İngiliz yapımı Storm Shadow seyir füzelerinin bir kombinasyonunu kullanarak amansız bir deniz ve hava harekatı sayesinde Rus Karadeniz Filosuna büyük kayıplar verebildi ve Rusları Sivastopol'daki deniz üssüne çekilmeye zorladı. Aralık ayı sonlarında Novocherkassk çıkarma gemisinin imha edilmesinden sonra, İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps bu deniz harekatının başarısını Rusya'nın sadece son dört ayda Karadeniz Filosunun yüzde 20'sini kaybettiğinin altını çizerek ortaya koydu.

Ukrayna, Rusya'nın Odesa üzerindeki deniz ablukasını fiilen durdurdu ve stratejik Karadeniz limanından tahıl ve diğer hammadde ihracatını yeniden başlattı. ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Bridget Brink’in açıkladığına göre: "Ağustos ayından bu yana Karadeniz İnsani Koridoru'ndan 13 milyon ton yük taşıyan 400 gemi geçti. Ukrayna dünyayı beslemeye devam ederken bu önemli bir başarıdır."

Karadeniz'deki bir sonraki adım, Batı'nın Kiev'in 2014'te Rusya tarafından yasadışı bir şekilde ilhak edilen Kırım'ı hedef almasına yardım etmesi ve Rusya'nın güney Ukrayna'da faaliyet gösteren güçlerine lojistik can damarını kesmesidir. İki emekli Amerikalı general, Ukrayna'nın bu hedefe ulaşmasına yardım etmenin aciliyetini defalarca vurguladı. ABD Avrupa Ordusu eski Komutanı Ben Hodges'a göre; Kırım "Savaşın belirleyici bölgesidir." Eski Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı Philip Breedlove ise; "Ukrayna'nın Kırım'ı yaygın, ısrarlı ve kesin bir şekilde vurabilmesini sağlarsak, Rusya oradaki duruşunu yeniden düşünmek zorunda kalacak" şeklinde görüşlerini açıkladı.

Rusya'nın Kırım'daki kuvvetlerine lojistik yaşam hattını bozmanın anahtarlarından biri, 12 mil uzunluğundaki Kerç Boğazı Köprüsü’nün tahrip edilmesi.

Bu gelişme Moskova'nın güney Ukrayna'daki ordusunu ikmal etme kabiliyetini ciddi şekilde azaltacak ve Rus kuvvetlerini önemli ölçüde zayıflatacaktır. Ukrayna zırhlı kuvvetleri daha sonra Azak Denizi’ne ulaşmak üzere Rus savunma hatlarını  delebilir. Ukrayna kuvvetlerinin başarılı olmaları durumunda bu cephedeki Rus kuvvetlerinin gücü yarıya düşürülmüş olacaktır. Robotnye'deki Ukrayna cephesi şu anda Azak kıyılarından sadece 70 mil uzakta.

Ukrayna, Kerç Boğazı Köprüsü'ne bu güne kadar iki kez saldırdı, en son geçen Temmuz ayında insansız deniz aracı saldırısı gerçekleştirildi. Bu, Moskova'yı köprüdeki karayolu ve demiryolu trafiğini geçici olarak askıya almaya zorladı. Cumhurbaşkanı Zelensky, Economist'e verdiği röportajda, Batı'nın Kiev'e Alman yapımı 300 mil menzilli Taurus seyir füzesi sağlayarak Ukrayna'nın köprüyü yıkmasına yardım etmesini istedi ancak Alman makamları bu talebi savaşı tırmandırabileceği endişesi ile reddetti.

Zelensky, Taurus'un önceki saldırılarla zaten zayıflamış olan köprüyü yok etmek için mükemmel bir silah olacağını düşünüyor. Sığınak delici bir seyir füzesi olarak tasarlanan Taurus, Ukrayna Su-24'leri tarafından havadan fırlatılabilir - zaten Storm Shadow'u başarıyla kullanıyor - ve ikincil bir şarjla donatılırsa, betonarme herhangi bir yapıya yıkıcı hasar verebilir ve köprüyü kullanılmaz hale getirebilir.

Clausewitz'in yaklaşık iki yüzyıl önce bize hatırlattığı gibi, " belirleyici dönüm noktasını" belirlemek ve ona odaklanmak askeri stratejistlere kalmıştır. Başkan Zelenskiy, belirleyici arazinin Kırım olduğunu ve Almanya'nın Taurus seyir füzesinin Ukrayna'nın Kerç Boğazı Köprüsü'nü imha etmesine ve 2024'ü savaşta bir dönüm noktası haline getirmesine yardımcı olmak için Batı tarafından sağlanan tek silah olabileceğini aklımızda tutmamızı istemektedir.

*Glen E. Howard, Jamestown Vakfı'nın Eski Başkanı.

 


254 Görüntülenme Sayısı
  

Sizin Yorumlarınız Bizim İçin Önemli *