İSRAİL F35 ALIMINI TARTIŞIYOR
ABD Hava Kuvvetleri’nin dördüncü F-35A Lightning II uçağı, Nevada’da Nellis Hava Üssü’nde konuşlu 422. Test ve Değerlendirme Filosu’na iniş yaparken, 24 Nisan 2013. Orta Doğu semaları giderek kalabalıklaşırken İsrail Hava Kuvvetleri de F-35 hayalet uçaklarından almayı planlıyor. (photo by REUTERS/Daniel Hughes/U.S. Air Force)
Orta Doğu semaları kalabalıklaşırken İsrail F35 alımını tartışıyor
Ben Caspit, Posted Şubat 17, 2016
İsrail Güvenlik Kabinesi’nin en mahrem odalarında bugünlerde çetrefilli bir tartışma sürüyor. İsrail’in F35 hayalet uçakları alma planı bazı karar vericiler tarafından ciddi şekilde sorgulanıyor. Öyle ki kimi savunma yetkilileri bile sözleşmenin büyüklüğünü ve kapsamını gönülden desteklemiyor. Öte yandan askeri teşkilatın büyük çoğunluğu, bilhassa da hava kuvvetleri F35 alımını destekliyor. Bu yetkililere göre İsrail Orta Doğu’daki hava üstünlüğünü sürdürmek istiyorsa – ki bu her geçen yıl zorlaşıyor F35 uçakları yaşamsal önem taşıyor.
Lockheed Martin şirketiyle yapılan anlaşmanın üçüncü aşaması da onaylanırsa daha önce iki filo almış olan İsrail hava kuvvetlerinin hayalet uçak sayısı 50’ye ulaşacak. İlk teslimatın bu yılın sonunda yapılması planlanıyor.
Yöneticilere çeşitli merciler tarafından bir dolu raporlara göre; hayalet uçağın performansı bedeli 100 milyon doları aşan bir uçaktan beklenenin çok altında. İddialara göre uçağın bin 200 kilometre gibi yetersiz bir menzili, hayalet özelliğiyle ilgili sorunları ve düşük bir silah yükü kapasitesi var. Ancak en büyük sıkıntı ABD’nin uçağın kaynak kodlarını kimseye vermemesi. Bunun anlamı şu: Uçağı satın alan hiçbir ülke uçağın “beyninde” neler olduğunu bilemeyecek, işletim sistemini kontrol edemeyecek.
İsrail hava kuvvetleri ise bu iddiaları tümden reddediyor. İsrail hava kuvvetlerinin en tecrübeli pilotları ve uzmanları F35’ lerin performansını inceledi ve test etti. Sonuçtan memnun kaldıkları söyleniyor.
İsrail hava kuvvetleri anlaşmanın genelinden memnun görünüyor. Bir diğer üst düzey kaynak yine kimliğinin gizli kalması kaydıyla şöyle konuştu: “Niteliksel avantajımızı korumanın başka yolu yok. Bu uçağın şu an dünyanın en gelişkin savaş uçağı olduğundan kuşku yok. Mevcut koşullarda İsrail’in bu uçağı almama gibi bir lüksü olamaz.”
Savunma teşkilatının kıdemli isimleri, Orta Doğu’da sadece son dört yılda imzalanan silah anlaşmalarının 200 milyar doları bulduğuna dikkat çekiyor. Bir kaynak şöyle diyor: “.. Mısırlılar iki MiG filosu, bir Rafale filosu ve muazzam miktarda Rus S300 uçaksavar füzesi aldı. Suudiler ise F15’lerin en gelişkin son modelinden 154 adet aldı. Körfez ülkeleri de büyük miktarlarda son teknoloji silahlar alıyor. Burada aslında bu ülkelerin stratejik pozisyonlarını yükselttiğinden söz ediyoruz. Mısır’la barış anlaşmamız var ama İsrail’in onlar için hâlen başlıca referans noktası olduğundan kuşku yok. Mısır bu silahları Sudan yüzünden veya Sina’daki İslam Devleti tehdidinden dolayı almıyor. Olabilecek her türlü senaryoya, her türlü radikal değişime hazırlıklı olmamız lazım. Başka seçeneğimiz yok.”
Hava kuvvetleri İsrail’in kuzeyindeki gelişmeleri ciddi bir kaygıyla izliyor. Hava kuvvetlerinden kıdemli bir yetkilinin deyimiyle Suriye, Lübnan ve Türkiye üzerindeki semalar “hiç olmadığı kadar kalabalık”. Yakın zamana kadar Suriye ve Lübnan semalarında sadece İsrail’in önemli varlık gösterebildiğini söyleyen yetkili
“Şimdi Amerikalılar, İngilizler, Fransızlar, Ürdünlüler, Suudiler ve uluslararası koalisyon güçlerinin yanı sıra Rus hava kuvvetleri de tüm gücüyle orada. Gelmeyen kim kaldı ki?” diyor.
Kaynak:
http://www.al-monitor.com/pulse/tr/originals/2016/02/f-35-fighter-jets-israeli-air-force-mig-syrian-skies.html#ixzz41SwMZevw
2336 Görüntülenme Sayısı