• 16 Eylül 2024 Pazartesi
NATO DIŞİŞLERİ BAKA 0 Yorum3 BEĞENİ
NATO DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISININ EN ÖNEMLİ KONUSU KARADENİZ OLDU

NATO DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISININ EN ÖNEMLİ KONUSU KARADENİZ OLDU

11 Nisan 2019 Perşembe          

 Toplantıda Karadeniz’in NATO açısından önemi vurgulandı.

 

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısında Karadeniz’e yönelik önemli kararlar alındı. Bu çerçevede Karadeniz’de askeri durumun daha yakından izlenmesi ve ortaklık ülkeleri Ukrayna ve Gürcistan’a destek kararı alındı.

Ayrıca Rusya’nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (Intermediate-Range Nuclear Forces (INF)) Anlaşmasına tam olarak geri dönmesi ve uyması çağrısı yapıldı.  

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in konuya ilişkin basın konferansına göre:

Karadeniz NATO açısından hayati bir bölge olarak tanımlanarak, bu bölgeye odaklanmanın sürdürüleceği ve Karadeniz’deki NATO askeri varlığının korunacağının altı çizildi.

Bölgede Rusya’nın izlediği istikrarsızlığı arttırıcı, ölçüsüz uygulamalar NATO tarafından aynen geri yansıtılmayacak ve ölçülü, koordineli bir karşı politika izlenecek.

Caydırıcılığı sağlamak için Avrupa’ya nükleer füzeler konuşlandırılması düşünülmüyor.

Rusya’nın devam eden Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşmasını ihlali kınanırken bunun bölge istikrarına zarar vereceği kayda geçirildi.

Ayrıca Rusya’nın Kırım’ı askeri güç kullanarak yasadışı bir şekilde işgal ettiği bir kez daha vurgulandı. Rusya’nın geçen yıl Azak Denizi yakınlarında ele geçirdiği Ukrayna gemileri ve denizcilerini serbest bırakma çağrısı da yinelendi.

Şu anda NATO’nun donanma gruplarından biri Karadeniz’de devriye geziyor. Ve bugün, Ukrayna ve Gürcistan gemileri ile tatbikat yapıyor. 


1055 Görüntülenme Sayısı
  

Sizin Yorumlarınız Bizim İçin Önemli *