Kremlin Kırım Tatar Milli Meclisi?nden niçin korkuyor
Kremlin Kırım Tatar Milli Meclisi’nden niçin korkuyor
Orijinal Makale Vitaliy Portnikov
Kırım’ın işgalci “yetkilileri”nin Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yok etmek için duydukları arzunun hem Kırım açısından hem de genel Rus mantığı açısından iki nedeni var.
Vahşi bir saldırıyla sonuçlanan bu durum; Kırım’ın kukla hükümeti ile Kremlin’İn çıkarları arasına oturuyor. (Sözde Kırım Cumhuriyeti’nin Anayasa Mahkemesine başvuran başsavcı Poklonskaya; Kırım Tatar Milli Meclisi’ni aşırılıkçı bir organizasyon olarak ilan edilmesini ve Rusya Federasyonu içinde faaliyetlerinin yasaklanmasını istedi)
Kırım’ın ilhakından bu yana yarımadada meşru bir yönetim yoktur. Ukrayna işgal edilmemiş bölgede geçici bir hükümet oluşturmamıştır – Örneğin Gürcistan Abhazya ve Güney Osetya’da kontrolünü kaybedince bu bölgeler için sürgün hükümetleri kurmuştu.
Oysa şimdi Kırım’da hiçbir hükümet bulunmamaktadır. Aksenov (Kırım Başbakanı), Konstantinov (Kırım Parlamentosu Sözcüsü) ve Poklanskaya (Başsavcı) yönetim liderleri değil Simferepol (Akmescit)’te bulunan, “hükümet”miş numarası yapan ve Putin’in devrilmesinden sonra ne olacağına yönelik hiçbir fikirleri olmayan adi savaş suçlularıdır – Moskova’ya götürülseler Kırım’daki yolsuzlukların hesabını verecekler, Ukrayna’ya iade edilseler yine mahkeme önüne çıkacaklar.
Bu durumda görünen o ki; Kırım’da tek meşru otorite insanların oy vererek seçtiği Kırım Tatar Milli Meclisi’dir. Rusların gerçekleştirdiği “seçimler”i gerçek seçim olarak nitelendirmiyoruz. Bunu da sadece Kırım Tatarları açısından bakarak söylemiyoruz. Açık olan şu ki; Meclis yok edilmeli. Sadece Meclis’in yok edilmesinden sonra bu bölge; vatandaşları işgalcilere ve onların uşaklarına karşı sözle veya eylemle korumanın imkânsız hale geldiği bir gangster tiranlığına dönüşebilecektir.
Ancak bu sadece ilhakın neden olduğu mantık değildir; bu aynı zamanda bütün Rus devlet yapısına hâkim olan bir mantıktır. Rus vatandaşları arasında sivil bilincin uyandığı 80’lerin sonundan itibaren, Kremlin inatla milli organizasyonlara karşı mücadele etti. Kremlin sistematik olarak bu organizasyonları itaatkâr makineler haline getirdi. Bunun nedeni Moskova’nın diyaloğu öğrenmemiş olmasıdır – hem vatandaşlarıyla hem de ülkeyi oluşturan milletlerle. Ve bu durumda Meclis otoriter boğaya karşı kırmızı bir pelerin gibi durmaktadır. Çünkü Meclis sadece basit bir sivil toplum kuruluşu değildir. Seçilmiş bir organizasyondur. Halk tarafından seçilmiştir. Ve Putin ve Aksenov “adil seçimler” kelimelerini duyduklarında, “başsavcı”yı onun üzerine salmaktadırlar.
Bu durum; Rus işgali altındaki Kırım’da, Meclis’in tam olarak niçin Kremlin ve maşaları için rahatsız edici konulardan biri olduğunu açıklamaktadır. Ve Meclis’in yok olması için mümkün olan her şeyi yapacaklardır.
Kaynak:
Radio Svoboda
2754 Görüntülenme Sayısı