• 19 Nisan 2024 Cuma
TARTUS DENİZ ÜSSÜ R 0 Yorum0 BEĞENİ
TARTUS DENİZ ÜSSÜ RUSYA’NIN AKDENİZ’DEKİ VARLIĞININ BELKEMİĞİ

TARTUS DENİZ ÜSSÜ RUSYA’NIN AKDENİZ’DEKİ VARLIĞININ BELKEMİĞİ

27 Eylül 2019 Cuma          

 Rus güdümlü mermil korvet  Veliky Ustyug devriye için Tartus Limanından ayrılıyor. İki Rus dizel-elektrik denizaltısı (Varshavyanka Sınıfı) sağda.  (Alexander Zemlianichenko/AP)

 

TARTUS, Suriye - Bir Rus denizaltı, devriye görevi sonrasında Suriye'nin Tartus üssünde demirledi; bir diğeri de, ikmal yaptıktan sonra devriye için limandan ayrılmaya hazırlanıyor -  Bu rotasyoner gemi konuşlanması Moskova'nın Akdeniz bölgesinde büyüyen askeri ayak izinin bir işareti.

Tartus'taki deniz üssü, Rusya'nın eski Sovyetler Birliği döneminden kalan tek yurt dışı tesisi. Moskova, 2017 yılında Tartus'taki kira süresini 49 yıl uzatmak için Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile bir anlaşma yapmıştı. Anlaşma, Rusya'nın nükleer enerjiyle çalışanlar da dâhil olmak üzere, üste 11 savaş gemisi konuşlandırmasına izin veriyor.

Rusya, Eylül 2015’ten bu yana Suriye’de yürüttüğü askeri harekât ile Esad’ın ülkenin çoğunu tekrar kontrol altına almasını sağladı.

Lazkiye ve Tartus'taki ticari limanlar, rejim güçlerini desteklemek üzere, üst düzey lojistik destek ve ikmal merkezleri olarak hizmet etmekte.

Akdeniz'de kalıcı olarak savaş gemileri bulundurma gibi Sovyet dönemindeki stratejik askeri kazanımlarını tekrar elde etme çabalarının bir parçası olarak, Rusya Tartus'taki deniz tesisini modernize etmek ve genişletmek için harekete geçmiş durumda.

 

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Igor Konashenkov, "Rusya buraya uzun süreliğine geldi" dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen Suriye gezisine katılan muhabirler devriye gezen bir güdümlü mermili korvet ve çalışma yapan donanma dalgıç ekibini görebiliyordu.

Bölgedeki Rus komutanı Albay Sergei Tronev, limanda demirlemiş iki denizaltıya ek olarak, Tartus'un şimdi iki güdümlü mermili korvete, üç devriye botuna ve üç ikmal gemisine de ev sahipliği yaptığını belirtti.

Tronev, Arktik üssü Severomorsk’tan yola çıkan güdümlü füze kruvazörü Mareşal Ustinov ve Karadeniz Filosu’ndan ayrılmış olan   güdümlü füze fırkateyni Amiral Makarov’un da Akdeniz Filosu bünyesinde olduğunu sözlerine ekledi.

Sovyetler Birliği, Soğuk Savaş sırasında Akdeniz’de sürekli bir donanma nöbeti sürdürmüş, ancak Rusya’nın bölgedeki varlığı, Sovyetler Birliği’nin çökmesinden sonraki yıllarda kaybolmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus askeri gücünü tekrar canlandırma çabalarının bir parçası olarak, son yıllarda Rus donanması Sovyet dönemindeki Akdeniz’de daimi bir deniz kuvveti bulundurma uygulamasını tekrar canlandırdı.

Gelecek ay, Rus donanması, Tartus'ta üssün kapasitesini daha da artıracak olan bir bakım onarım tesisi açmayı planlıyor.

Tesisten sorumlu donanma subayı olan Yevgeny Gushchin, "Bu tesis, bölgedeki gemi onarımlarını ve deniz kuvveti yeteneklerini kolaylaştıracak." Dedi. “Halen tüm yedek parça ve onarım araçlarını uçakla temin etmemiz gerekiyor, bu da işleri yavaşlatıyor. Tesis açıldıktan sonra onları burada üretebileceğiz.”

 

Yuras Karmanau, Associated Press

https://www.navytimes.com/news/your-navy/2019/09/27/naval-base-in-syria-anchors-russia-to-mediterranean/


1488 Görüntülenme Sayısı
Kategori : ANALİZLER
  

Sizin Yorumlarınız Bizim İçin Önemli *